Cette page est disponible uniquement en anglais
Corruptie kent vele verschijningsvormen, zoals omkoping, zogenaamde facilitation payments, belangenverstrengeling en gunstbetoon. Ondernemingen kunnen ongewild te maken krijgen met een "grijs gebied" als zij internationaal zakendoen met of actief zijn in landen met een verhoogd corruptierisico of bij het ontvangen of aanbieden van relatiegeschenken. Corruptiebestrijding is in toenemende mate een handhavingsprioriteit voor strafrechtelijke autoriteiten, ook in internationaal verband. Veelal gaat corruptie gepaard met andere strafbare feiten, zoals witwassen, valsheid in geschrift en boekhoudfraude. Corruptie kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming en management, niet alleen vanwege de impact van een eventueel strafrechtelijk onderzoek, maar ook vanwege de vele andere consequenties, zoals het risico op uitsluiting bij toekomstige aanbestedingen of het weigeren van een goedkeurende verklaring door de accountant.
Het anti-corruptieteam van NautaDutilh adviseert dagelijks financiële instellingen, (beursgenoteerde) ondernemingen en management in brede zin over (anti-)corruptie. Onze strafrechtspecialisten staan verdachte ondernemingen en bestuurders bij die te maken krijgen met een verdenking van (internationale) omkoping. Daarnaast zet NautaDutilh in op preventie en helpt zij haar cliënten bij het vormgeven van anti-corruptiebeleid, het opstellen van anti-corruptieclausules in (commerciële) contracten en het uitvoeren van anti-bribery/anti-corruption (ABAC) due diligence bij transacties en overnames. Onze specialisten maken tevens deel uit van het Corporate Investigations Team van NautaDutilh en voeren (interne) onderzoeken uit voor cliënten naar signalen van potentiële onregelmatigheden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een klokkenluidersmelding of kritische vragen van de controlerend accountant.
Door de ruimte reikwijdte van de Foreign Corrupt Policy Act (FCPA) en UK Bribery Act worden internationaal opererende ondernemingen al snel geconfronteerd met onderzoeken in verschillende jurisdicties. NautaDutilh is een goed gepositioneerd en onafhankelijk advocatenkantoor en heeft sterke relaties met advocatenkantoren in landen wereldwijd om cliënten een holistische aanpak te kunnen bieden.
Onze teamleden geven regelmatig op maat gesneden praktische compliance trainingen aan management en medewerkers om bewustzijn te creëren over de verschijningsvormen en risico's van corruptie. Daarbij beschikt ons team waar nodig over sectorspecifieke kennis (o.a. voor ambtenaren, financiële instellingen en medisch professionals/hulpmiddelenfabrikanten). Onze advocaten worden veelvuldig gevraagd als spreker op anti-corruptiecongressen en nemen deel aan ronde tafels en andere initiatieven, waarbij de dialoog met bedrijfsleven en opsporingsautoriteiten wordt gevoerd. Ook organiseren wij geregeld workshops en seminars over anti-corruptie en andere gerelateerde onderwerpen.
Het Corporate Crime team van NautaDutilh heeft een omvangrijk team van twintig strafrechtadvocaten en kenmerkt zich door zijn pragmatische en hands-on aanpak. Al meer dan vijfentwintig jaar beschikken wij over de expertise waarin we financieel-economisch sanctierecht en bestuursrecht combineren.
Het Corporate Crime team is dan ook al jaren tier 1 in de Legal500 ranking. Met drie vrouwelijke partners aan de leiding onderscheidt het team zich bovendien door zijn female leadership.